facebook youtube

16-22 квітня у Києві відбудеться уже восьмий щорічний фестиваль сучасного танцтеатру "Zelyonka".

Уперше за період свого існування, проект проходитиме на чотирьох майданчиках: НЦТМ ім. Курбаса, ЦСМ "Дах", Художньо-концертний центр ім. Івана Козловського і "Мала Опера" (мала і велика сцени). У фестивалі беруть участь танцювальні театри з України, Естонії, Польщі, Австрії та Бельгії.

Сучасний танець в Україні хоч й активно розвивається, проте не має фінансової підтримки з боку держави. Zelyonka fest існує завдяки приватних коштів та підтримці європейських культурних організацій. Так, стає на сьогодні чи не єдиною масштабною подією в світі українського сучасного танцю. Це можливість прослідкувати, як розвивається танцтеатр на території України і можливість міжкультурної комунікації українського та європейського танцтеатрів. Крім того, Зєльонка відкриває й молоді таланти із різних регіонів країни завдяки проекту "Artil", які під керівництвом досвічених хореографів Антона Овчіннікова, Христини Шишкарьової та Ольги Кебас мають можливість створити власні вистави.

Йдеться про сучасний танець, що сягає перформансу, має спільні риси з драматичним мистецтвом і нічого спільного з танцем як розважальним жанром, який знаходимо в телешоу. Саме на фестивалі "Зєльонка" можна побачити сучасний танець в усьому багатстві його проявів. Це суміш різних хореографічних напрямків, технік роботи з тілом. Це і стиль життя, й отілене існування внутрішнього стану людини; любов і кохання; заміна мові; свобода і сила духу; філософія, психологія і психотерапія. І, зрештою, це спроба пізнати себе, розвивати думки в рухах, тобто танцювати усвідомлено.

Засновником фестивалю в 2010 році став Антон Овчінніков, відомий на сьогодні хореограф, керівник танцювального театру Black O!Range. Перший фестиваль проходив протягом одного вечору, складався із двох відділень, один із яких повністю заповнювали мініатюри театру Black O!Range. Також у фестивалі брали участь танцівники з Києва, Дніпра, Вінниці та Харкова. Так, звичайний звітний концерт перетворився на щорічний фестиваль, який поступово набирав нових масштабів. За часи існування "Зєльонки" в ньому брали участь танцтеатри з Білорусії, Литви, Естонії, Латвії, Польщі, Росії, Іспанії, Південної Кореї, Німеччини, Бельгії та ін.

Щороку програма фестивалю розширює свої горизонти. Цього разу крім уже традиційних виступів молодих хореографів, що пройшли відбір для участі в проекті Артіль, пластичних вистав з Європи, найкращих українських спектаклів та презентації проекту кінотанцю, відбудуться численні воркшопи для танцівників, для яких цьогоріч запросили гостей із США. Більше того, у танцювальній спільноті існує потреба дійти консенсусу з багатьох питань. Зокрема, в Україні навіть сам термін "сучасний танець" часто плутають із модерним балетом. Тому вперше за історію фестивалю відбудуться панельні дискусії для хореографів та представників інших видів мистецтв, зокрема поетів-перформерів, музикантів, художників. Адже сьогодні актуальними є міждисциплінарні практики, і танець - не став винятком. На форумі дискутуватимуть щодо того, яким є український сучасний танець на відміну від європейського, щодо індивідуальних і колективних стратегій існування та взаємодії з іншими видами мистецтва.

Так, цьогоріч хореографи зможуть відкрити для себе танець із більш наукової точки зору і знайти однодумців, танцівники - попрактикуватися на майстер-класах від провідних європейських та американських митців, а глядачі - пізнати багатство танцю завдяки синтетичним перформансам, фізичного театру, танцювально-театралізованих вистав. І, зрештою, заглянути до філософії й психології у русі.

ГСУ Випуск № 28

№ 6

№ 5

№ 4

№ 3

№ 2

№ 1